www.BGfocus.com
За почитателите на художествената гимнастика в Бостън

Публикувано във в-к Неделник
Виолета Желязкова
16.Март.2006

 

За почитателите на художествената гимнастика в Бостън има добра новина, българските гимнастички Даниела Николова и Ралица Калмукова създадоха клуб по художествена гимнастика за деца “ North-East Rhythmic”, Woburn, MA. Клубът отвори врати през септември миналата годинина и вече се посещава от 35 деца. За популяризирането на този спорт допринесе и ежегодния международен турнир по художествена гимнастика “Boston cup”, където Николова и Калмукова са съдийки и членове на организационния екип. Тази година състезанието се проведе от 24-ти до 26-ти февруари.

Даниела Николова и Ралица Калмукова са бивши състезателки от България, живеещи то няколко години в САЩ.
Даниела Николова започва да тренира в клуб ЦСКА, на две и половина години. Нейни треньорки са били Адриана Дунавска и Илиана Раева. От 1994 до 2000 г. Николова тренира в националния отбор на България с треньор Нешка Робева. След което идва да учи в САЩ. Едновремено с учението тя има късмет и започва да тренира деца към три клуба за художествена гимнастика: “Rhythmic Dreams”, Newton MA; “Petit Papillon”, Concord, NH и в “ North-East Rhythmic”, Woburn, MA. В момента Николова води преговори с британската асоциация “British Gymnastics”, London за позицията помощник треньор. Тя има вече два договора с английски клубове, където ще тренира отново деца.
Ралица Калмукова е възпитаничка на Клуб “Етър”, Велико Търново. Там тя тренира близо десет години, след което се отдава на учението и престига в САЩ. Тук тя работи 4 години в Масачузетския Технологичен Институт, но любовта и към ходожествената гимнастика никога не я напуска. Тя започва като треньор към клуба “Rhythmic Dreams”. През есента миналата година тя набира смелост и кураж и заедно с Даниела Николова, поставят началото на един добър клуб, който за толкова кратко време превлича много деца, предимно от руски произход. Ето какво споделиха треньорките за опита си до момента: “Трудно се тренират децата в Америка, в България сме научени на много голяма дисциплина и постоянство, настояване от страна на родителите. Докато тук децата много лесно могат да си променят мненията и желанията, може би поради големия избор, трудно се мотивират за сериозни тренировки. Но ние сме решили да се предържаме към българксата школа и за сега имаме успех.” .

Треньорките имат като първоначален план да подготвят децата да вземат участие в турнира ““Boston cup” през 2007 година.
Турнира е на добро ниво и се посещава от национални сътезателки, олимпийски шампиноки и много клубни отбори от много страни. Близо 120 участнички от девет държави се сътезаваха в тази годишното му издание.
България бе представена от Клуб “Олимпия”, Бургас: седем чаровни гимнастички на възраст от 6 до 11 години, предтужавани от треньорките си Петя Монева и Елена Симеонова и Галина Маджарова-съдийка. Децата се представиха чудесно, те спечелиха 7 медала (3 златни, 3 сребърни, 1 бронзов) и 25 призови места, тъй като имаше медали само за многобоя.
Изключително талантливи и дисциплинирани деца, които на всякъде бяха забелязани и всички много им се радваха. Малките състезателки са бъдещите надежди на България, имаши вече доста спечелени състезания зад гърба си. Целия отбор по инициатива на треньорките посетиха Българската Църква “Света Петка” в Бостън. Отец Румен Пеловски прочете молитва за отбора и всички заедно се помолихме за здраве и успех.Гостуването им бе подпомогнато и от Българо-Американския Център “Мадара”.

Силата на българската художествена гимнастика бе доказана и на този турнир в Бостън. Много състезателки от различни държави бяха с български треньорки.
Много добре се представиха децата на треньорката Илияна Иванова от
Филаделфия, САЩ. Чудесно се справи и друго нашо дете от Флорида, Тони Велчева. Треньор и е известната българска гимнастичка Мила Маринова. Само за седем месеца тренировки Тони се изкачи на пето място, при много силна конкуренция.