www.BGfocus.com
Как българите в Бостън отпразнуваха Свети Валентин и Трифон Зарезан

Публикувано във в-к Неделник
Виолета Желязкова
Бостън, 16 Февруари, 2006
 


В съботната вечер на 11-ти Февруари, въпреки прогнозата за снежна буря, група смелчаги в добро настроение се събраха да отпразнуват празниците Св. Валентин и Трифон Зарезан. Специални гости на вечерта бяха дисководещите на Visit Bulgaria от Сан Франциско. Партито бе организирано от Виолета Желязкова, а домакин бе Бар-Ресторант “Виналия”.

Събитието бе от поредицата български партита, които Виолета организира на различни места в града през последните две години. Това е един много добър начин за създаване на социални контакти между младите хора, тъй като в Бостън няма български ресторант или център. Така те имат възможност да обменят информация, бизнес контакти и идеи. В приятна обстановка с музика от 80-те, 90-те и сега дисководещите успяха да зарадват гостите си. Игри, награди и хора съпровождаха празничната вечер. Събитието бе събрало гости от Сиатъл, Чикаго, Ню Йорк и Сан Франциско.

Много се забавляваха и чуждестранните гости. Мексиканката Ани Пелаез, маркетингов менаджер на Acme Packet сподели “За първи път присъствам на българско парти и се чуствам страхотно, много ми допада музиката, хората и обстановката.”
Почти всички чуждестранни гости харесват купоните. Българската музика и ритми много им допадат. Има и такива, които почти всеки път присъстват и вече с лекота играят български хора.

Бг партита се организират веднъж или два пъти в месеца, в повечето случаи по повод даден празник. Много често организаторката кани и специални гости на вечерта. Така например Здравко, победителят от първото издание в България на Big Brother. Той става една от най-известните телевизиони звезди след края на предаването. Много контактен и усмихнат Здравко се веселеше от сърце и раздаваше автографи на почитателите си от Бостън.
Специална гостенка бе и Деси Добрева, певицата от шоуто на Слави Трифонов. Тя се включи активно в културния живот на общноста, тъй като от няколко месеца учи в Berkley College.

Една от най-големите трудности по организирането на БГ парти е да се удовлетворят музикалните желания на присъстващите. Ето какво сподели Виолета за в-к Неделник “С постояният ни дисководещ Кристиян Русков се опитваме да удовлетворим желанията на нашите гости, но понякога това се оказва доста трудна задача. Причините са няколко: разлика в поколенията, едни са родени тук, други в България, едни харесват т.н. поп-фолк, други категорично го отричат. Тъй като общноста не е голяма е трудно да се разделят хората по интереси и затова много пъти ги моля да са толератни един към друг.”
Друг проблем е да се намери най-подходящото място, имайки впредвид големите разстояния. Има хора, които пътуват по 3 часа за да присъстват.

През последните месеци любезен домакин на българите е Бар-Ресторант “Виналия”, който се намира в центъра на града. Заведението е номинирано за най-добър винарски бар в Бостън за 2005 година. В уютна обстановка то предлага американска кухня и близо 2500 вида вина. Управителите ни увериха, че скоро ще включат в менюто си и български вина. Маркетингов координатор на заведението е българката Теодора Бахар, която винаги помага с каквото може на сънародниците си.
Ако имате път към Бостън заповядайте на БГ парти, за информация посетете www.bgfocus.com