www.BGfocus.com home


Нов музикален диск “Омагьосани ритми” на Американския пазар

Публикувано във в-к Неделник
Виолета Желязкова
Бостън, Юни, 2006


Дискът може да бъде закупен от страницата:
www.BulgarianVirtuosi.com
 


РУМИ ПЕТРОВА: “ОМАГЬОСАНИ РИТМИ”

Нов музикален диск “Омагьосани ритми”, с българска музика излезе на музикалния пазар в САЩ в началото на юни. Той включва музика за виолончело от България написана от композиторка Руми Петрова: Пет старобългарски портрета за соло виолончело; Соната за виолончело и пиано, Оп. 14 № 1, Пасакалия по традиционна българска мелодия за виолончело и пиано; Соната за виолончело и пиано № 2 в сол минор "Омагьосани ритми" е уникална колекция от високо достъпна музика за виолончело, написана специално за български виолончелист от български композитор и базирана на български фолклорни мелодии и ритми. Произведенията са пропити с всички онези качества, които правят българската музика една самостоятелна форма. Композиторът Руми Петрова и виолончелистът Калин Иванов, с поддръжката на пианистката Елена Антимова, създават един възбуждащ свят от танци и люлчини песни, в които самото музикално сърце на България се ражда. Дългогодишното приятелство между Петрова и Иванов несъмнено допринася за автентичното чувство на създаването на музика. Необичайни и одухотворени ритми, съчетани с интересна хармония и много вълнуващи мелодии, съдействат за приковаване на вниманието и удовлетвореност при слушане.
Създаването на един такъв продукт е дълъг и трудоемък процес. В интервю за в-к Неделник виолончелистът Калин Иванов сподели някой факти в тази насока.

Г-н Иванов как се роди идеята за създаване на диска "Омагьосани ритми"?

Едно от първите произведения на Руми Петрова – Пет старобългарски портрета за соло виолончело беше моят коледен подарък за 1996 година. От тогава изминаха 10 години, през които Руми написа още много други произведения, включително и за чело. През тези години аз свирих с голям успех произведенията на Руми в Европа и Америка и реших, че е време да ги запиша на компакдиск. Благодарение на успеха на първия ми диск за класическа музика, успях да спечеля доверието на специализараната за калсическа музика американска компания "MSR Classicss", която се съгласи да издаде и новият ни диск "Омагьосани ритми".

Толкова далеч от родината, заобиколени от голямата динамика на американския живот, как запазвате творческата си връзка с България?

Както може би знаете освен като виолончелист аз съм и артистичен директор на “Bulgarian Virtuosi Artists”. Това е организация, чрез която подържам връзка с много български музиканти в различни точки на света. Организираме концерти, майсторски класове в България, Америка и в някой държави в Европа. Помагаме си с каквото можем за да популяризираме българската музика и българските музиканти по света.

Чудесно е, че сте създали такъв музикален продукт, как смятате да го популяризирате?

Дискът вече може да се закупи от нашета страница www.BulgarianVirtuosi.com.
Освен това от Септември, 2006 дискат ще се продава в двете най-големи и пристижни вериги от магазини за музика: Tower Records и Virgin Records и ще има разпространение в Европа. Аз лично през следващият сезон 2006-2007 планирам да включвам по едно произведение от него във всеки мой самостоятелен рецитал.

ПРОФИЛ:

Родената в България композиторка РУМИ ПЕТРОВА е космополитичен артист с години обучение и работа в Европа, Африка и Америка. Нейни композиции са изпълнявани в най-известните зали по целия свят и излъчвани по радио и телевизия. Тя е учила в Академията за музикално и танцово изкуство (България), след което е изнасяла представления с южноафриканската Държавна опера на Претория и Кейптаунския синфоничен оркестър, както и с Нейтъл филхармония в Дърбан. През 1999, тя се премества в Ню Йорк и се присъединява към Бруклинската музикална консерватория, ставайки Директор на Оркестъра на Бруклинската консерватория. През време на годините в Южна Африка, г-жа Петрова открива своята страст към композиране, и бидейки самата камерен музикант, се обръща към този жанр като любима среда. Тя открива, че независимо от това, че е напуснала България, тя е съхранила силната връзка с фолклорните традиции там, и така оформя композиторски стил, дълбоко вкоренен в тази богата история.

Виолончелистът КАЛИН ИВАНОВ, считан за "един от най-признатите виолончелисти от своето поколение" (Списание, “Музикално Мнение”, Великобритания) е изявен солист, концертен изпълнител, камерен музикант, студиен и звукозаписен артист. Роден в България, той е изнасял представления в концертни зали в България, Гърция, Австрия, Швейцария, Франция, Англия, Русия и Съединените Щати, и е свирил с Московския камерен оркестър "Кантус Фирмус", Бруклинския симфоничен оркестър, Манхатънски виртуози оркестър, Ансамбъл Дю Монд и Пловдивската филхармония, измежду много други. Негови записи са излъчвани по радио и телевизия в САЩ и Европа. Г-н Иванов преподава виолончело и камерна музика в Университет Аделфаи, Лонгайлъндската консерватория, SUNY и Бруклинския колеж, и е преподавал в Бруклин-Куийнз Консерватория, Летен музикален лагер на Манхатънското музикално училище, Музикален фестивал Манчестър и др. Той е водил майсторски класове и е съдийствал в международни конкурси в САЩ и Европа. Г-н Иванов е член-основател на Форте струнен квартет, Трио БГ, и Български пиано квартет.

Родената в България ЕЛЕНА АНТИМОВА започва да свири на пиано на четиригодишна възраст и дава своя първи солов рецитал на шест години. Тя е получавала отличия от няколко национални конкурса и е носител на специалната награда от Първи национален конкурс по пиано за съвременна американска музика. Тя е изучавала пиано в института Тангълууд и е свирила с Оркестъра на младите артисти на музикалния фестивал Тангълууд. Като солов и камерен музикант, тя е изнасяла представления в Карнеги Хол, Клавиерхаус, Национален клуб по изкуствата и КАМИ Хол. Тя е учила с Джилберт Калиш измежду другите и преподаватели. Нейните представления са излъчвани по радио и телевизия в САЩ и Европа.
Повече информация на адрес: www.BulgarianVirtuosi.com